Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zgodovina kave – od etiopske planote do sodobnih skodelic

V tem blogu vam predstavljamo kratek pregled zgodovine kave ter zanimivosti o naših izbranih znamkah kave, ki jih lahko najdete na Kafetkarji.si. Spoznali boste, od kod izvira kava, kako se je razvijala skozi stoletja in kako so nastale nekatere izmed najbolj priljubljenih kavnih pražarn, kot so Pitti Caffe, Jorges Gorilla, Lucaffe in Monicella.

Zgodovina kave – od etiopske planote do sodobnih skodelic

Etiopske korenine

  • Večina zgodovinskih virov se strinja, da kava izvira iz pokrajine Kaffa v današnji Etiopiji, kjer so domačini že pred stoletji prepoznavali poživljajoče učinke kavnih zrnc.
  • Legenda pripoveduje o pastirju koz, imenovanem Kaldi, ki je opazil, da so njegove koze po zaužitju rdečih jagod (kavnih češenj) postale živahnejše. Kaldi naj bi nato te jagode prinesel menihom, ki so iz njih pripravili napitek.

Potovanje na Arabski polotok

  • Iz Etiopije se je kava hitro razširila na Arabski polotok, v Jemen. Tam so menihi in trgovci odkrili, kako kavo pražiti, mleti in iz nje skuhati dišeč napitek.
  • Mesto Moka (al-Makha) v Jemnu je kmalu postalo prvotno svetovno središče za trgovino s kavo.

Vstop v Evropo

  • V 16. stoletju so otomanski trgovci kavo prinesli v Konstantinopel (Istanbul). Od tam se je kultura pitja kave širila na Dunaj (prva kavarna po zavzetju Dunaja leta 1683), v Benetke (že leta 1645) in nato po celotni Evropi.
  • Pijača je bila sprva eksotična, a je hitro postala nepogrešljiv del evropskih salonov in kavarn, kjer so se zbirali intelektualci, umetniki in trgovci.

Sodobna proizvodnja kave

  • Danes se kava prideluje v t. i. “kavnem pasu” med severnim povratnikom in južnim povratnikom (torej predvsem v državah Južne in Srednje Amerike, Afrike ter Jugovzhodne Azije).
  • Globalna kultura pitja kave se je razvila v nešteto smeri: od tradicije turške kave in italijanskega espressa do t. i. “third wave coffee”, ki poudarja poreklo in specialne načine praženja.
Pitti Caffe Logo
Pitti Caffe Logo

Zgodovina Kave – Pitti Caffe

Izvor in filozofija

  • Pitti Caffe izvira iz Italije, zibelke evropske kave, kjer se je skozi zgodovino uveljavila visoka kavna kultura.
  • Njihova zgodba je tesno prepletena z družinsko tradicijo praženja, saj stremijo k ohranjanju klasične italijanske mešanice, ki združuje žametno strukturo, bogato aromo in močan okus.

Posebnosti praženja

  • Pitti Caffe prisega na srednjo stopnjo praženja, ki poudari naravno sladkost kavnega zrna, hkrati pa ohrani uravnoteženo grenkobo in nežne sadne ali čokoladne note, značilne za italijanske mešanice.
  • Njihove skrbno izbrane vrste kavnih zrn prihajajo iz različnih držav (Brazilija, Kolumbija, Indija ipd.), kar zagotavlja prepoznaven, a vsestranski okus.
Gorilla Kava Logo
Gorilla Kava Logo

Zgodovina Kave – Jorges Gorilla

Zgodba o začetkih

  • Blagovna znamka Jorges Gorilla izhaja iz želje po ustvarjanju “divje” kave, ki v ospredje postavlja prvinsko aromo in spoštovanje do narave.
  • Navdih je znamka črpala iz eksotičnih regij vzhodne in srednje Afrike, ki so dom številnim vrstam opic, vključno z mogočnimi gorskimi gorilami.

Etika in trajnost

  • Jorges Gorilla veliko pozornost namenja trajnostni pridelavi, saj želijo ohraniti biotsko raznovrstnost in ekosisteme v krajih, kjer raste kava.
  • Pražarna sodeluje z lokalnimi kmeti, jih pošteno plačuje ter tako prispeva k razvoju trajnostnih praks pridelave.

Okus in profil

  • Kave Jorges Gorilla se ponašajo z intenzivnimi sadnimi notami ter nežno kislino, kar je značilno za afriške sorte.
  • Pražijo v manjših serijah, da ohranijo svežino in natančnost pri ekstrakciji posameznih okusov.
Lucaffe Logo Maskota
Lucaffe Logo Maskota

Zgodovina Kave – Lucaffe

Italijanska kavna dediščina

  • Lucaffe je sinonim za italijansko kavno tradicijo, ki jo odlikuje strast do espressa in želja po ustvarjanju mešanic, ki jih odlikuje polna krema, prijetna sladkoba in nizka kislost.
  • Začetki blagovne znamke segajo v 90. leta 20. stoletja, ko je ustanovitelj Gian Luca Venturelli želel povezati dolgoletno družinsko znanje o praženju kave s sodobnejšimi pristopi.

Prepoznavne mešanice in dizajn

  • Lucaffe je prepoznaven po karizmatični embalaži s podobami nasmejanih kavopivcev, ki dodatno poudarja prijetno in lahkotno plat pitja kave.
  • Pri praženju uporabljajo predvsem blage do srednje pražene sorte Arabice in Robuste, s čimer dosežejo značilno “italijansko” ravnovesje med močnim, a ne preveč grenkim okusom.
Monicella Kava
Monicella Kava

Zgodovina Kave – Monicella

Butična pražarna z vizijo

  • Monicella se uvršča med butične italijanske pražarne, ki prisegajo na kakovostna kavna zrna in večji poudarek na poreklu posameznih kav.
  • Svoje ime so dobili po regiji ali družinskem izročilu (odvisno od dejanske zgodovine), pri čemer je v središče postavljena zgodba o bogati kavni kulturi ter spoštovanju tradicije.

Edinstven profil praženja

  • Za Monicello je značilen previden in počasnejši postopek praženja, da se iz kavnih zrn izvabi največji aromatični potencial.
  • Portfelj običajno sestavljajo mešanice z različnimi razmerji Arabice in Robuste, nekatere izmed njih pa so tudi 100 % Arabica. Pogosto se ponašajo z čokoladnimi toni, lahko pa zaznamo tudi rahle sadne in cvetlične note.

Zgodovina kave je preplet svetovnih kultur, tradicij in različnih inovacij pri praženju ter pripravi te priljubljene pijače. Od prvinskih okusov Etiopije in Jemna, prek italijanskih espresso barov, vse do današnjih sodobnih butičnih pražarn – pot kave je bila vedno zaznamovana z navdušenjem nad aromo in okusom.

Pitti Caffe, Jorges Gorilla, Lucaffe in Monicella vsaka na svoj način nadaljujejo to bogato zapuščino. Razlikujejo se po geografskem izvoru, tradiciji praženja, okusnih profilih in etičnih usmeritvah, a skupna jim je strast do kave in spoštovanje do ljudi, ki kavo gojijo, pražijo in pripravljajo.

Če želite preizkusiti raznoliko ponudbo kave ali izvedeti več o teh znamkah, obiščite Kafetkarji.si. Tam boste našli pestro paleto okusov – od klasično italijanskih mešanic, sadno-cvetličnih afriških sort, pa vse do drznih, modernih pristopov k praženju. Vsaka znamka prinaša svojo zgodbo, svoj karakter in nepozabno doživetje v skodelici. Uživajte v odkrivanju!

Napiši komentar