Mletje kave v trgovini je za mnoge super rešitev, saj lahko kupite kavna zrna v trgovini ali prinesete svoja kupljena ni Kafetkarji.si 😉 in jih takoj zmeljete tam. Tako se izognete nakupu domačega mlinčka za kavo. Ampak dobro je vedeti nekaj pomembnih stvari, ki vplivajo na svežino in kakovost vaše kave.
Mletja kave v trgovini. Pametna ideja ali ne
Prednosti mletja kave v trgovini
Prihranek časa in denarja
Ni treba kupovati dodatnega mlinčka ali izgubljati časa za mletje doma.
Mlinčki v trgovinah so ponavadi močnejši, kar pomeni, da je mletje hitro in enostavno.
Možnost izbire različnih vrst kave
V večjih trgovinah lahko najdete široko izbiro kavnih zrn različnih okusov, porekla in stopenj praženja, ki jih zmeljete po svoji izbiri.
Prilagodljivost stopnje mletja
Nekatere trgovine nudijo več nastavitev mletja, ki so primerna za espresso, filtro, turško kavo, french press in podobno. Tako lahko mletje prilagodite svojemu načinu priprave.
Slabosti mletja kave v trgovini
Svežina kave
Najpomembnejše za odlično kavo je, da jo zmletete tik preden jo uporabite. Ko je kava zmleta, hitro izgublja aromo in okus.
Če jo zmeljete za nekaj dni ali tednov vnaprej, bo njena kvaliteta padala.
Manjša možnost eksperimentiranja
Ko kupite že zmleto kavo, ne morete doma spreminjati grobosti mletja, kar pomeni, da lahko izgubite priložnost za iskanje idealne ekstrakcije za vašo espresso, filtro ali french press kavo.
Potencialna kontaminacija okusa
Mlinčki v trgovinah se pogosto uporabljajo za različne vrste kave. Občasno se lahko zgodi, da v istem mlinu mletijo tudi druge izdelke. To lahko vpliva na “čistost” okusa vaše kave.
Nasveti, če se odločite za mletje kave v trgovini
Kupujte manjše količine
Priporočljivo je kupiti količino kave, ki jo boste porabili v 1 do 2 tednih. Tako bo zmleta kava obdržala vsaj malo svežine.
Nastavite pravo stopnjo mletja
Nastavite mlinček na ustrezno grobost glede na vaš način priprave.
Napačna grobost mletja lahko vodi do preslabe, prekisle ali pregrenke kave.
Shranjujte v nepredušni embalaži
Po mletju kavo shranite v dobro zaprti posodi za kavo, stran od močnejših vonjav, vlage in sonca.
Najbolje je, da jo imate v hladnem in temnem prostoru, ne pa ravno v hladilniku, čeprav nekateri prakticirajo tudi to. Pomembno je, da se zrna ne izpostavljajo vlagi.
Lahko poskušate različne stopnje mletja, da dosežete popoln espresso ali filtro.
Investicija se vam bo obrestovala v obliki boljše in bolj konstantne kakovosti kave.
Vrste mlinčkov:
Ročni mlinček (nožni): cenejša in tišja možnost, a počasnejša.
Električni mlinček z noži: hitro mletje, a manj enakomerni delci, kar je primerno za manj zahtevne pivce.
Električni mlinček na stožec (burr grinder): bolj enakomerno mletje, primeren za zahtevnejše ljubitelje kave.
Mletje kave v trgovini je hitro in praktično, še posebej če nimate svojega mlinčka ali želite poskusiti več vrst kave. Samo pazite, da kave ne shranite predolgo in jo pravilno shranite. Če uživate v pripravah in eksperimentiranju, se naložba v mlinček sčasoma splača.
Ne glede na vašo izbiro, je ključ do vrhunske kave vedno sveža in kakovostna zrna ter prilagojena grobost mletja. Uživajte v vonju in okusu svoje skodelice!